Razvoj instituta odstopa od pogodbe o paketnem potovanju zaradi izrednih okoliščin v luči pandemije koronavirusne bolezni - Korljan, Ambrož (Pravni letopis, 2023)
Prispevek obravnava problematiko potrošnikovega odstopa od pogodbe o paketnem potovanju v primeru nastanka neizogibnih in izrednih okoliščin, ki znatno vplivajo na izvedbo turističnega paketa. Prikaže argumente za različne interpretacije instituta iz 12(2) Direktive EU 2015/2302 o paketnih potovanjih. Vprašanje je vezano na postopek predhodnega odločanja po 267. členu PDEU, ki v času pisanja in objave tega prispevka poteka pred Sodiščem Evropske unije. Razprava se nagiba k interpretaciji v korist potrošnika, kar je utemeljeno zlasti s sistemsko razlago predpisa. V nadaljevanju razprave se ta osredotoča na lastnosti neizogibnih in izrednih okoliščin, ki bistveno vplivajo na izvedbo turističnega paketa, in jih poskuša shematizirati. Te se delijo na pravne in dejanske okoliščine na ciljni destinaciji, ki onemogočajo ali bistveno otežujejo potovanje na ciljno destinacijo. V razpravi so te okoliščine predstavljene v luči normativne dejavnosti pravotvornih subjektov, zlasti zakonodajalca, organov izvršilne veje oblasti in strokovnih inštitutov s področja javnega zdravja, še posebej njihovih oddelkov za preučevanje in zamejevanje širjenja nalezljivih bolezni.
Keywords: COVID-19; Direktiva (EU) 2015/2302; izredne okoliščine; odstop od pogodbe; paketi; pandemije; potrošniki; potrošniško pravo