Spolno nasilje (posilstva) - Kanduč, Zoran (Anthropos (Ljubljana), 1998)
Članek obravnava spolno nasilje, predvsem posilstva. Nakazane so kazenskopravne in kriminološke osvetlitve tovrstne tematike. Obravnavano je vprašanje privolitve v spolne prakse (oz. vprašanje soglasnih spolnih praks). Posebna pozornost je namenjena dilemi, ali je posilstvo po svoji naravi spolno ali nasilno motivirano dejanje. V tej zvezi so razčlenjene posamezne skupine posilstev. Opisane so težave pri dokazovanju posilstev (in njihove kazenskopravne implikacije). Ob tem so problematizirane nekatere "ljudske" predstave o posilstvih, posiljevalcih in posiljenkah. Predstavljene so kriminološke teorije o vzrokih posiljevanja. V sklepnem delu je na kratko opozorjeno na povezave med spolnim nasiljem in nasiljem nad spolnostjo, ki je vključeno v "normalno" žensko vlogo.
Keywords: sexual intercourse; spolnost; nasilje; posilstva; kriminologija; criminal law; kazensko pravo; odnosi med spoloma