Uporaba cvetnonedeljskih butar na slovenskem podeželju - Židov, Nena (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2009)
V članku je predstavljena uporaba cvetnonedeljske butare na slovenskem podeželju. Zaradi vere v njeno čarobno moč, ki jo je pridobila z blagoslovom, in prepričanja, da lahko to posebno moč prenaša tudi drugam, je nastopala kot zaščitnica doma, domačih živali, zemljišč in pridelkov. Uporabljali so jo v številnih šegah ter za zdravljenje ljudi in živali. Po drugi svetovni vojni je začela sicer vera v čarobno moč cvetnonedeljskih butar zamirati, konec 20. stoletja pa so dobile nekatere nove funkcije.
Keywords: ethnology; etnologija; ljudski običaji; Public holidays in Slovenia; velika noč; cvetna nedelja; Slovenci; Slovenes; rural area; podeželje; zgodovinski pregledi