Oživitev olimpijskih tekmovanj - Pavlin, Tomaž (Monitor ISH, 2006)
Telovadba in šport in olimpijstvo so moderna gibanja vezana na družbeni razvoj v Evropi v 19. stoletju, ki pa niso šla mimo antičnih vzorov. V članku analiziram na osnovi relevantne literature pojav ideje, ki je izšel iz oblikovanja moderne telovadbe ali gimnastike in športa ter telesne vzgoje v 19. stoletju in predstavim tudi vlogo vodilnega organizatorja P. de Coubertina.
Keywords: Coubertin, Pierre de, 1863-1937; gimnastika; sport; šport; olimpijske igre; telesna vzgoja; telovadba