Seeing Mary and becoming Marija - Motoh, Helena (Poligrafi, 2024)
Članek osvetljuje izjemno zgodbo o konverziji Japonke Tsuneko Kondo Kawa-se, ki je po krstu in poroki v Ljubljani leta 1927 postala Marija Skušek. V eni sami uri je bila v ljubljanski škofijski palači krščena, birmana in poročena, obenem pa sta bila krščena in birmana tudi njena dva otroka. Hitra konverzija in Tsunekine trditve o Marijinih prikazovanjih so pritegnile pozornost javnosti. Članek umešča njeno pričevanje v širši kontekst verske konverzije, vzpona pluralističnih prepričanj v pretežno katoliški družbi in družbenopolitičnega ozračja tistega časa. V središču njene pripovedi so videnja Marijine kronane podobe, zaznamovana z vplivi kitaj-skega katoliškega izročila in slovenske marijanske pobožnosti. Njena izkušnja raz-kriva zapletenost konverzij posameznikov iz neevropskih okolij in prilagodljivost, ki so jo izkazovali duhovniki ob soočanju z različnimi kulturnimi identitetami. Pri-mer poudarja Tsunekino osebno angažiranost v procesu religijske transformacije, pri čemer se njena japonska in kitajska tradicija mešata s slovenskimi katoliškimi vplivi. Njena reinterpretacija Marijinih podob ponazarja, kako konvertiti s svojim razumevanjem verskih simbolov prispevajo k oblikovanju novih identitet. Zgodba Tsuneko kot osebe v tej specifični tranziciji osvetljuje prepletanje osebnih izkušenj in širših kulturnih prilagoditev v procesih konverzije. Pričujoča analiza bogati razu-mevanje pojava konverzij in poudarja pomen individualnih pripovedi pri razisko-vanju tem vere, identitete in integracije, ki presega kulturne in zgodovinske meje.
Keywords: cross-cultural identity; interwar Yugoslavia; Marijina prikazovanja; Mary's apparitions; medkulturna identiteta; medvojna Jugoslavija; religious conversion; Tsuneko Kondo Kawase/Marija Skušek; Tsuneko Kondo- Kawase/Marija Skušek; verska konverzija