Nezakonito odrejena karantena na mejnem prehodu - Strle, Nadja (Pravni letopis, 2021)
Avtorica v prispevku obravnava problematiko nezakonitega odrejanja karanten na mejnem prehodu ob vstopu v Slovenijo, kakor izhaja iz odločbe Upravnega sodišča II U 261/2020-18 z dne 2. 9. 2020. V njej je sodišče navedlo, da gre pri ukrepu karantene za poseg v pravico svobode gibanja in tudi v osebno prostost, zaradi česar bi morala biti posamezniku zagotovljena še posebna ustavna procesna jamstva. Ker je bil ukrep v konkretnem primeru nezakonit, so prizadeti posamezniki izrazili namero zahtevati odškodnino od države za utrpljeno škodo. Avtorica glede na to razmišlja, ali obstaja pravna podlaga za odškodninsko odgovornost države glede na veljavno pravno teorijo in sodno prakso. Sklepno izpostavi ustavnopravno vprašanje, ali bi bila med dejansko izrednimi razmerami COVID-19 primerna pravna razglasitev izrednega stanja, kot ga predvideva Ustava RS, ter v zvezi s tem morebitna derogacija posameznih pravic in svoboščin po 15. členu EKČP.
Keywords: COVID-19; človekove pravice; država; EKČP; karantena; odškodninska odgovornost; odškodninsko pravo; Slovenija; svoboda gibanja; ustavno pravo