"Oni". Analiza medijskega diskurza: Mladina in spletni forumi - Markovčič, Ines (Monitor ISH, 2004)
V prispevku bomo predstavili kritično in lingvistično analizo nekaterih pomembnih struktur diskurza, s katerimi se v slovenskih medijih vzpostavlja negativen, nestrpen in izključujoč odnos do etničnih manjšin z območja bivše Jugoslavije v Sloveniji, pri čemer smo si za študijo primera izbrali tednik Mladina in njegove on-line forume. Opirajoč se na lingvistične reprezentacije v revijalnem in on-line diskurzu, skušamo pokazati, da so vsi pomeni v mediji družbeno skonstruirani ter da so vsi diskurzi drubžena praksa, s katero se (lahko) reproducirajo ideološke in nestrpne reprezentacije o etničnosti, zaradi česar se bo treba v prihodnosti še večkrat pogovarjati o etiki novinarskega diskurza.
Keywords: Slovenia; Slovenija; množični mediji; mass media; Mladina (periodična publikacija); etnične manjšine; novinarski diskurz; spletni forumi; sovražni govor; ksenofobija