Prostor v slovenskih literarnovednih študijah - Hladnik, Miran (Slavistična revija, 2012)
Tematizacija prostora se je v slovenski literarni vedi dogajala v okviru naratologije, žanrskih raziskav kmečke in pokrajinske povesti ter zgodovinskega romana, tematoloških in interkulturnih literarnozgodovinskih študij. Obilico podatkov o literarnem prostoru je najti v opombah k Zbranim delom slovenskih pesnikov in pisateljev, zlasti v kritični izdaji opusa Ivana Tavčarja v uredništvu Marje Boršnik. Opombe so tešile radovednost glede realnih predlog za literarna dogajališča in za prostore avtorjevega bivanja, v neskladjih med literarnim in zgodovinsko izpričanim geografskim prostorom pa so odkrivale delovanje avtorjeve kreativne domišljije.
Keywords: critical editon; genesis of literary work; kritike; literarna geografija; literarna kartogrfija; literary cartography; literary geography; Slovene literature; slovenska književnost; Tavčar, Ivan, 1851-1923; tekstologija; textology