Podoba družbenega sistema v slovenski dramatiki - Troha, Gašper (Primerjalna književnost, 2005)
V članku skušam preveriti splošno mnenje, da je slovensko dramatiko med letoma 1943 in 1990 bistveno določala oblast. Povojno dramatiko obravnavam v treh delih (realistična drama, poetična drama in drama absurda), znotraj katerih s stališča odnosa do oblasti analiziram najbolj reprezentativna dela posameznih avtorjev. Članek odpira nadaljnja vprasanja o vlogi gledališča v naši družbi in predstavlja prvi korak k njihovemu reševanju.
Keywords: slovenska dramatika; slovensko gledališče; 20.st.; družbena vloga; povojna dramatika; realistična drama; poetična drama; drama absurda; Theatre of the Absurd; socialni realizem; eksistencialistična drama; družbenokritična drama