Zum Begriff der kommunikativen Funktion in der Linguistik - Bračič, Stojan (Linguistica (Ljubljana), 1987)
Komunikativna funkcija je pojem, ki je v lingvistiki rabljen kot sinonim za različno interpretirane kategorije. Izhajajoč iz temeljnih slovarskih pomenov besede funkcija (naloga, odvisnost), se je preko vmesnih faz, največ pod vplivom funkcionalne slovnice (ki funkcijo istoveti s pomenom, vsebino, učinkom na bralca/poslušalca) v funkcionalno-komunikativnem opisu jezika ob upoštevanju dejavnostnega značaja komunikacije izoblikovala in uveljavila SCHMIDTova definicija komunikativne funkcije: "Ciljna naravnanost dejavnosti in njih konkretnih realizacij, namreč dejanj z njihovimi operacijami, ter hkrati smotrnost instrumentov/sredstev dejavnosti, dejanj in operacij imenujemo njihovo funkcijo" (SCHMIDT 1982, str. 15 f.). - Poleg tega je v prispevku govor o drugih pomembnih vidikih komunikativne funkcije, tako n. pr.o t. i. receptivni komponenti v pojmu komunikativne funkcije in o dejstvu, da ima besedeilo tudi funkcijo za recepienta. Razen tega je poudarjena možnostrazlikovanja neposrednosti in posrednosti komunikativne funkcije kakor tudi podmena, da ima lahko v okviru nadrejenih dejavnosti tudi besedilna funkcija v širšem smislu značaj smoternosti.
Keywords: besediloslovje; funkcijska lingvistika; komunikologija