Okoljske nevladne organizacije v Sloveniji - Lukšič, Andrej (Teorija in praksa, 1998)
Povzetek: Razvoj okoljskih nevladnih organizacij in okoljskega mrežja v Sloveniji je prispel do točke, ko je za nadaljnji razvoj 1. nujna sprememba v razumevanju vloge in mesta nevladnega sektorja sploh pri transformiranju javnega sektorja in pri razvoju demokracije in 2. ko je treba z zavestnejšo finančno politiko vzpostaviti pogoje za bolj smelo izrabo in nadaljnji razvoj obstoječih volonterskih in participativnih potencialov. Prispevek razkriva nekatere notranje potenciale okoljskih nevladnih organizacij in na osnovi tega oblikuje predloge za spremembe na konceptualni, sistemski, strateški in politični ravni.
Keywords: environmental protection; varstvo okolja; ekološka zavest; nevladne organizacije; Slovenia; Slovenija; neposredna demokracija