Živalske omembe v Prežihovem romanu Požganica in njihova preverba v koroškem mežiškem narečju - Benko, Vanja (Jezik in slovstvo, 2010)
Prispevek izhaja iz Prežihovega romana Požganica. Izpisane so povedi, v katerih so omenjene živali, njihov pomen je preverjen na geografskem področju Kota, Plata, Leš, Zagrada in Brdinj v Mežiški dolini, v Slovarju slovenskega knjižnega jezika in v Kebrovih knjigah Živali v prispodobah 1 in 2 (1996, 1998). Naknadno so izpisi iz romana natančneje preverjeni pri izbranih informatorjih in dialektološko zapisani, in sicer leta 1999 v dveh govorih koroškega mežiškega narečja (Zagrad in Kot pri Prevaljah) in naknadno še v govoru Brdinj leta 2010. S primerjavo želimo prikazati, kako se v narečju in omenjenih govorih še danes povezuje živalski svet s človeškim.
Keywords: Prežihov, Voranc; Slovene; slovenščina; slovenska narečja; Slovene dialects; mežiško narečje; phraseology; frazeologija; živali; Slovene literature; slovenska književnost; romani; Požganica