Experimental evidence for neg-raising in Slavic - Dočekal, Mojmír (Linguistica (Ljubljana), 2016)
Večina raziskav s področja dviganja nikalnice se osredinja na angleščino. Prispevka Boškovića in Gajewskega (2009) ter Dočekala (2014) sta izjema na tem področju, saj obravnavata dviganje nikalnice v slovanskih jezikih. V nasprotju z izsledki Boškovića in Gajewskega (2009) Dočekal (2014) trdi, da predikati, ki izražajo namen in obvezo, dovoljujejo dviganje nikalnice v češčini. Pričujoči članek obravnava izsledke eksperimentalne raziskave, ki dodatno dokazujejo obstoj dviganja nikalnice v slovanskih jezikih, natančneje v češčini. Eksperiment, s katerim smo opazovali predikate z dviganjem nikalnic, sestavljata naloga s sodbami o sprejemljivosti in naloga iz sklepanja. Sodelovalo je šestdeset domačih govorcev češčine. Rezultati raziskave so obravnavani z vidika skalarne teorije o dviganju nikalnic avtorja Jacopa Romolija (Romoli 2012, 2013). V članku trdimo, da dviganje nikalnici v češčini obstaja, in zagovarjamo trditev, da so strogi k nikalnosti usmerjeni izrazi bolj spremenljivi v predikatih z dviganjem nikalnice kot v predikatih brez dviganja nikalnice.
Keywords: češčina; langues slaves; mots de la négation; nikalnice; semantics; semantika; sémantique; skladnja; Slavic languages; slovanski jeziki; syntax; syntaxe