Možnosti stabilizacije preoblikovalnih lastnosti žice z ravnanjem med valji - Nastran, Miha (Strojniški vestnik, 2003)
Nestabilne preoblikovalne lastnosti vhodnih materialov predstavljajo v današnjem stanju avtomatizacije proizvodnje še vedno precejšenj problem. Zlasti v velikoserijski proizvodnji, pri kateri vse več uporabljamo avtomatizirane montažne linije, je potreba po enakih polizdelkih praktično neizogibna. Dejstvo je, da so raztrosi geometrijskih značilnosti polizdelkov velikokrat posledica neenakomernih mehanskih lastnosti vhodnega materiala, na katerega proizvodni inženirji podjetij, ki se ukvarjajo s kovinsko predelavo, nimajo vpliva. Prispevek prikazuje možnosti stabilizacije preoblikovalnih lastnosti žice z uporabo ravnalnih naprav, ki so sestavni del vsakega proizvodnega procesa predelave žice. V začetku je najprej na kratko prikazana reologija jekel pri izmeničnih obremenitvah. Sledi modeliranje ravnalnega procesa in stabilizacijski algoritem. Na koncu preverimo model na konkretnem industrijskem primeru izdelave reber za mehanizme registratorjev.
Keywords: preoblikovanje žice; ravnanje žice; lastnosti preoblikovalne; stabilizacija lastnosti; preoblikovanje; žica; lastnosti