Study of phase formation and atomic transport in ion implanted and irradiated alloys - Jagielski, Jacek (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
Kratka predstavitev in razprava o fazni transformaciji in procesih transporta implantiranih ionov in obsevanih zlitin. Članek začenja s kratkim opisom temeljnih procesov pri ionski radiaciji trdne snovi. V drugem delu so predstavljeni nekateri primeri raznih transformacij v ionsko implantiranih kovinah. V naslednjem delu so predstavljeni mehanizmi transporta ionov. Opisano je več pojajov, od balistične kolizije do migracije atomov v neenakomernih maticah, ki vsebujejo izločke netopnih atomov. Poudarek je na implantiranih železovih zlitinah.
Keywords: zlitine; železo; ionska implantacija; obsevanje; fazni prehodi; transport snovi