Aukus - Plevnik, Mihael (Vojaškošolski zbornik, 2024)
Obrambno in varnostno zavezništvo med Avstralijo, Združenim kraljestvom in ZDA (Aukus) je namenjeno krepitvi varnosti in obrambe v indijsko-pacifiški regiji z izmenjavo napredne tehnologije, vključno s podmornicami na jedrski pogon. S spodbujanjem sodelovanja in interoperabilnosti se države članice odzivajo na geostrateške napetosti, zlasti zaradi naraščajočega vpliva Kitajske. Partnerstvo temelji na skupnih vrednotah svobode, človekovih pravic in vladavine prava ter pomeni strateški zasuk v globalni obrambni dinamiki. Aukus pomeni pomemben premik v mednarodnih zavezništvih, saj poudarja tehnološko premoč in strateško sodelovanje. Njegova ustanovitev zaznamuje ključni trenutek pri prilagajanju na spreminjajočo se geopolitično pokrajino ter poudarja pomen tehnološkega napredka in mednarodnega sodelovanja pri ohranjanju svetovne varnosti in stabilnosti.
Keywords: Aukus; geopolitics; geopolitika; indijsko-pacifiška regija; Indo-Pacific region; Mednarodne organizacije; Mednarodni odnosi; partnership; partnerstvo; Regionalizem (mednarodna skupnost); technology; tehnologija; Vojaška politika