Pravljični zaključek bralne značke v 1. razredu - Kranjec, Nina (Šolska knjižnica, 2016)
Večina otrok je ob vstopu v šolo motiviranih za branje, saj so njihove izkušnje z branjem, ko so bili v vlogi poslušalca, prijetne. V vzgojno-izobraževalnih zavodih pa imamo pri motiviranju učencev za branje, da se le-ti razvijejo v bralce za vse življenje, pomembno vlogo strokovni delavci. Z različnimi projekti lahko razvijamo otrokovo bralno kulturo in krepimo njegovo notranjo motivacijo za branje. Eden od projektov, ki ga izvajamo na šoli, je pravljični zaključek bralne značke v 1. razredu. Otroci so pri tej starosti v pravljičnem obdobju, zato je najustreznejša literarna zvrst zanje pravljica. Na podlagi knjige Ele Peroci Pravljice žive v velikem starem mestu in ob upoštevanju učnega načrta za slovenščino izvedemo uro, kjer učenci preko znamenj in pravljičnih predmetov prepoznajo devet pravljic ter na ta način tako ponovijo in utrdijo svoje znanje. Cilj ure je, da učenci ob živem pripovedovanju občutijo ugodje, varnost, pripadnost, potrditev svojega znanja, predvsem pa uživajo in si zaradi vsega tega želijo novih bralnih doživetij.
Keywords: bralna pismenost; bralna značka; motivacija; osnovne šole; pravljice; šolske knjižnice; začetni pouk