Študentski domovi - humani način bivanja študentov - Seljak, Igor (Urbani izziv, 2000)
S povečanjem števila študirajoče mladine na Univerzi v Ljubljani (Slovenija) se je dodatno povečalo pomanjkanje študentskih sob v študentskih domovih. Skupaj s potrebo po izgradnji novih bivalnih zmogljivosti za študente se ponuja priložnost, da se v novozgrajenih objektih uveljavi novejše standarde bivanja, ki bodo nadomestili stare z izhodišči iz šestdesetih let. Pri pripravi projektne naloge smo razčlenili vse bistvene elemente bivanja študentov v študentskih domovih. Izvedene so bile analize trenutnega stanja v že obstoječih objektih z vsemi pozitivnimi in negativnimi elementi. Za primerjavo smo obravnavali objekte študentskih domov v različnih državah Evrope. V zaključku naloge je oblikovana lista priporočil s konkretnimi napotki, ki naj bi bila podlaga investitorjem za pripravo investicij novih objektov in hkrati v pomoč projektantom.
Keywords: architecture; arhitektura; kvaliteta; Slovenia; Slovenija; stanovanjska gradnja; študentski domovi