Začetno poglavje slovenske nogometne zgodovine - Mudražija, Tin (Studia Historica Slovenica, 2016)
Avtor se v prispevku na kratko dotakne pionirskih korakov nacionalno zavednih Slovencev pri organiziranem igranju nogometa na območju slovenskih dežel. V nadaljevanju se avtor posveti predstavitvi prvega slovenskega dijaškega nogometnega kluba z imenom Slovenski footbalski klub (S. F. K.) Hermes in prvega pravega slovenskega nogometnega kluba z imenom Prvi slovenski footbalski klub (S. F. K.) Ilirija. Namen prispevka je predstaviti ključne mejnike v začetnem poglavju slovenske nogometne zgodovine ter komentirati okoliščine nastanka prvih slovenskih nogometnih klubov.
Keywords: nogomet; Slovenija; zgodovinski pregledi