Povezava anizotropije in procesa izdelave pločevin in trakov za globoko vlečenje iz Al in njegovih zlitin - Vasevska, Trajanka (Kovine zlitine tehnologije, 1995)
Aluminij in njegove zlitine se vse pogosteje predelujejo z globokim vlečenjem. Predelava zahteva določene tehnološke lastnosti materiala, ki v primerjavi z mehanskimi lastnostmi ˝navadne kvalitete˝ kot so R$_{m}$, R$_{p0.2}$ in A$_{10}$ ne odstopajo, vendar je vrednost anizotropije drugačna oz. manjša. Anizotropnost materiala se določa z dvema metodama, z metodo ˝lončkov˝, kjer se določi procent ušesenja in z metodo ˝vdolbljenja˝ po Erichsenu v E(mm). Pri izdelavi tehnologije globokovlečne kakovosti, se moramo najprej odločiti, katero metodo za določevanje anizotropije bomo uporabljali pri končni analizi in na osnovi tega definirati celotni tehnološki potek, od kemične sestave do končne zahteve. Predstavili bomo izkušnje dobljene pri proizvodnji.
Keywords: Metallurgical and Materials Engineering; metalurgija; kovinski materiali; obdelava; zlitine; globoko vlečenje; plastičnost