Travel writing as an instrument of cultural heritage promotion - Potočnik Topler, Jasna (Annales. Series historia et sociologia, 2024)
Članek opisuje študijo, ki prispeva k opolnomočenju raziskovalcev in kreativnih ustvarjalcev s področja turizma, še posebej tistih, ki vstopajo v poklice, povezane z upravljanjem destinacij, vključevanjem deležnikov, ohranjanjem dediščine in s komuniciranjem podobe destinacije. Metoda zapisovanja dialoga kot del procesa potopisnega pripovedništva se sklada s Tribovim konceptom izobraževanja filozofskega praktika in omogoča vključevanje deležnikov na destinaciji, vodenje sodelovanja z različnimi deležniki, so-ustvarjanje različnih vsebin, načrtov in turističnih proizvodov ter sooblikovanje trajnostnih skupnosti in posledično trajnostnega razvoja. Za potopisce in ustvarjalce vsebin na družbenih omrežjih v turizmu so veščine ustvarjanja vsebin ključne pri so-ustvarjanju trajnostnih turističnih izkušenj, saj so interaktivne in participativne. Povezovanje deležnikov pa je ključno pri upravljanju turističnih destinacij. Cilja študije sta implementiranje in izboljšanje postopka zapisovanja dialoga kot ponovljive metodologije v turizmu in destinacijskem menedžmentu. Gre za 3-stopenjsko procesno raziskovalno metodologijo, ki je pojasnjena prek študije primera v Brežicah (Slovenija) z deležniki in vodji projekta. Članek torej na praktičnem primeru ovrednoti tovrstno pripravo za turistično industrijo in prikazuje, kako ta nova metodologija naslavlja dogovorjeni cilj UNWTO 2030 za vključevanje in izobraževanje deležnikov v turizmu. Z analizo praktičnega primera v realnem svetu, ki ponuja ponovljivo rešitev za Agendo 2030 za dosego trajnosti v upravljanju in razvoju turizma tako članek med drugim pomembno prispeva k naslavljanju praktičnih vprašanj in k praksi upravljanja turizma z vključevanjem deležnikov.
Keywords: co-creation; cooperation; cultural heritage promotion; dialogue journaling; metoda zapisovanja dialoga; potopisno pripovedništvo; promocija kulturne dediščine; razvoj turizma; sodelovanje; soustvarjanje; stakeholder engagement; tourism development; travel writing; vključevanje deležnikov