Je bila Emona nekdanji tabor 15. legije in veteranska kolonija? - Šašel Kos, Marjeta (Zgodovinski časopis, 1998)
V članku so zbrani vsi vojaški napisi Emone iz časa zgodnjega principata (pozno 1. st. pr. Kr. in prva polovica 1. st. po Kr.) ter podatki iz grških in latinskih literarnih del, ki osvetljujejo proces romanizacije v jugovzhodnem alpskem prostoru v istem obdobju. Upoštevani so tudi rezultati arheoloških raziskav. Zbrano in izvrednoteno gradivo ne dovoljuje sklepa, da bi bil v Emoni legijski tabor, vse kaže, da je bilo mesto civilna kolonija, v kateri je bilo naseljenih tudi nekaj veteranov.
Keywords: archaeology; arheologija; arheološke najdbe; epigrafika; romanizacija; latinski napisi; vojaški tabori; veteranske kolonije; Ljubljana; Slovenia; Slovenija; ancient Rome; rimska doba; Emona