Mehanski in elektronski merilnik hitrosti delcev v stroju za peskanje - Hribernik, Aleš (Strojniški vestnik, 2002)
Osnovni problem merjenja hitrosti zrnc peska v peskalnem stroju je zelo velika abrazivnost peska in velika koncentracija prašnih delcev v zaprti testni napravi. Uporaba brezstičnih optičnih merilnih metod je zato pogosto nemogoča. Stične merilne metode so omejene na uporabo merilnikov, ki so zaščiteni z robustnimi oklepi. Kot alternativo robustnemu mehanskemu merilniku hitrosti zrnc peska smo razvili elektronski merilni sistem, ki ga odlikujeta dobra vodljivost vzdolž obeh prečnih osi curka peska in preprosta zgradba merilnega zaznavala, ki z uporabo cenenih elementov dovoljuje pogosto zamenjavo in ne potrebuje robustnega oklepa. V prispevku so predstavljeni razvoj, delovanje in uporaba mehanskega in elektronskega merilnega sistema. Prikazani so rezultati meritev in podana je primerjava obeh metod z razpravo in sklepi.
Keywords: peskanje; stroji; merjenje hitrosti