Dvojčiči in podobne frazeološke zgradbe v slovenščini - Toporišič, Jože (Slavistična revija, 1996)
Dvojčiči so frazeološke tvorbe, sestoječe iz dveh (tudi treh ali štirih) delov. Prvi tip dvojčičev je čista ponovitev (da, da), zatem s prilastkom istega korena (norec nori, trapa trapasta, bel prebel) ali pomena (strela gromska), oz. s protivnostjo ali dopolnjevalnostjo (podnevi in ponoči, križ kraž, oče in mati) itd. Radi so okrašeni z rimo (vík in krík), aliteracijo (bodi Peter bodi Pavel) ali asonanco (ne tič ne miš). Primerjava slovenskih in nemških frazeologemov kaže na veliko podobnost teh dveh jezikov (s sosednjo italijanščino pa je manj ujemanja).
Keywords: besedje; frazemi; frazeologemi; frazeologija; German; jezikoslovje; linguistics; nemščina; phraseology; Slovene; slovenščina