Literarne podobe poti v svobodo v taboriščni prozi Milene Mohorič in Branke Jurca - Čeh Steger, Jožica (Studia Historica Slovenica, 2016)
V prispevku so predstavljene življenjske in literarne postaje pisateljic Milene Mohorič in Branke Jurca med drugo svetovno vojno in takoj po njej. Med vojno sta obe kot politični interniranki preživeli pekel koncentracijskih taborišč in to trpljenje tudi literarno ubesedili, Branka Jurca v zbirki novel Pod bičem (1945), Milena Mohorič v zbirki feljtonov Motivi z Raba (1946). Jurca se je nekaj let po drugi svetovni vojni umaknila iz neposredne politike in se posvetila vzgojnemu delu, urednikovanju ter pisateljevanju. V socializmu je veljala za najvidnejšo mladinsko pisateljico. Mohoričeva je bila osumljena informbirojevstva in po letu 1948 postala žrtev revolucije, ki ji je sama pripadala.
Keywords: druga svetovna vojna; Jurca, Branka; koncentracijska taborišča; literarni motivi; Mohorič, Milena; slovenska književnost; slovenske pisateljice; svetovna vojna 1939-1945