Izzivi pristopov k izboljševanju spletne dostopnosti - Krajnc, Andrej (Organizacija znanja, 2024)
Koncept spletna dostopnost podaja izhodišča za zagotovitev dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij za vse uporabnike, zlasti pa za osebe z različnimi oblikami oviranosti. Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij javnih organov (ZDSMA) iz leta 2018 predstavlja uredbo minimalne harmonizacije in je povzetek direktive EU. Čeprav je od sprejetja tega zakona minilo že nekaj let, je stanje v Sloveniji še vedno razmeroma nerazvito. V Sloveniji je razmeroma malo dobre prakse, hkrati pa se pojavljajo tudi rešitve, ki niso povsem ustrezne. V prispevku so zato povzete opredelitve in izzivi pristopov k izboljševanju spletne dostopnosti. Izpostavljeno je, da je treba zvišati nivo zavedanja in da je skrb za spletno dostopnost proces, h kateremu je treba pristopiti celovito. Podane so dileme uporabe orodij za analizo spletne dostopnosti in težave z vtičniki.
Keywords: challenges; izzivi; rešitve; solutions; spletišča; spletna dostopnost; web accessibility; websites