Mir in vojna - Videmšek, Boštjan (knjige, 2025)
Boštjan Videmšek, eden najbolj priznanih slovenskih vojnih poročevalcev, v knjigi Mir in vojna ponuja poglobljen vpogled v izvore ključnih konfliktov našega časa. Videmšek že več kot tri desetletja poroča iz najbolj kritičnih vojnih žarišč po svetu, od Kosova do Afganistana, od Somalije do Ukrajine. Njegova knjiga ni le popis vojn, temveč tudi razmislek o evoluciji novinarskega poklica v času kaosa in konfliktov, ki definirajo našo sedanjost in prihodnost. Mir in vojna razkriva razloge in posledice nekaterih največjih vojn našega časa. Videmšek bralca popelje skozi vojno v Iraku, ki je spremenila svet, neskončni konflikt v Afganistanu, afriške vojne, arabsko pomlad, ter natančno analizira dolgotrajne spopade med Izraelom in Palestino, vse do vojaškega konflikta med Ukrajino in Rusijo. Posebno poglavje knjige je namenjeno vplivu podnebnih sprememb na globalne konflikte. Avtor skozi svoje bogate izkušnje z vojnih terenov prepleta družbeno odgovorna razmišljanja in ponuja svoje videnje upanja za prihodnost.
Keywords: Svetovni pregledi; Vojni konflikti; zvočne knjige