Osmometry and small-angle x-ray scattering of human serum albumin in buffer solutions - Zalar, Petra (Acta chimica slovenica, 2006)
V predloženem delu so zbrani rezultati merjenj osmoznega tlaka raztopin proteina človeškega serumskega ablmina v 0,15 M NaCl in v 0,1 M fosfatnem pufru pri treh različnih vrednostih pH, in sicer kot funkcija koncentracije proteina. Eksperimentalno določeni osmozni koeficienti so znatno nižji od 1, kar nakazuje na velika odstopanja od idealnosti tudi pri razredčenih raztopinah proteina. Eden izmed možnih vzrokov za tako velika odstopanja je nastanek dimerov ali celo večjih agregatov. To domnevo smo preverili z uporabo metode ozkokotnega sipanja rentgenske svetlobe na vzorcih raztopin proteina, vendar obstoja dimerov nismo dokazali. Vprašanje, zakaj je osmozni koeficient raztopin človeškega serumskega albumina nizek, tako ostaja nepojasnjeno.
Keywords: albumini; človeški serum; fizikalna kemija; osmoza; osmozni tlak; proteini; raztopine