Primerljivost izpitov na osnovni in višji ravni pri predmetu matematika na splošni maturi - Erker, Jaka (Obzornik za matematiko in fiziko, 2020)
Osnovna in višja raven izpita iz matematike na splošni maturi sta bili doslej obravnavani kot dva ločena izpita. V prispevku analiziramo statistične rezultate v letih od 2013 do 2018 na celotni populaciji. Pišemo o potrebi po bolj usklajenem ocenjevanju obeh ravni in o pomenu primerljivosti med različnimi izpitnimi roki in med generacijami. Opisane so osnovne ideje metode, s katero bi bilo mogoče z večjo zanesljivostjo doseči boljšo usklajenost med nivoji in med različnimi generacijami maturantov.
Keywords: izpiti; matematika; matura; srednje šole