Multiple parametric models of heat transfer in lightweight building elements with ventilated cavities - Leskovšek, Uroš (Strojniški vestnik, 2008)
Lahki gradbeni elementi (LGE) z eno ali dvema prezračevanima regama so več funkcijski elementi ovoja stavb. Tovrstni elementi zmanjšujejo toplotni tok med prostorom in okolico, poleg tega pa omogočajo solarno ogrevanje stavb. LGEz dvema protitočno prezračevanima regama poleg tega delujejo kot protitočniprenosniki toplote. V članku je predstavljen razvoj algoritma za okarakterizacijo omenjenih elementov na osnovi numeričnih izračunov. Iz vrednosti numeričnih rezultatov pri različnih vrednostih vhodnih veličin so bili razviti več parametrični modeli za določitev vrednosti efektivne toplotneprehodnosti in toplotnih dobitkov na svež zrak za primer LBE z enojno prezračevano rego ter efektivne toplotne prehodnosti in stopnje vračanja toplote za primer LBE z dvojno prezračevano rego. Določeni več parametrični modeli so enostavni in primerni za integracijo v računalniška okolja za izračun energijske učinkovitosti stavb. Pravilnost več parametričnih modelov je bila dokazana z meritvami.
Keywords: gradbeni elementi; prenos toplote