"Vsakomur glede na svoj prispevek"? - Rutar, Minea (Družboslovne razprave, 2021)
Čeprav vse od leta 1970 ekonomisti opozarjajo na zaskrbljujoč ekonomski trend odcepljanja produktivnosti od rasti delavskih plač, med njimi še ni konsenza o vzrokih tega pojava. Namen članka je tako predstaviti dva trenutno prevladujoča pogleda na pojav: teorija o naraščanju neenakosti med dohodki kapitala in dela ter teorija o naraščanju neenakosti med različnimi skupinami delavcev. Glavna ugotovitev je, da teoriji ne predstavljata alternativnih razlag neenakomernega naraščanja plač in produktivnosti, temveč pojasnjujeta dva različna procesa. Politično bojevanje za prevlado ene ali druge teorije je tako neproduktivno in ga je na podlagi te ugotovitve o komplementarnosti pristopov smiselno preseči.
Keywords: average wage; Economic development; Gospodarski razvoj; median wage; mediana plač; Minimalna plača; Minimum wage; odcepljanje produktivnosti; povprečna plača; pristranski tehnološki napredek; skill-biased technological change; wage-productivity decoupling