Vloga kulturnega konteksta pri nastajanju knjižničnih informacijskih sistemov v mreži COBISS.Net - Pivec, Franci (Organizacija znanja, 2007)
Ohranjanje kulturne raznolikosti je enako pomembno kot ohranjanje biološke raznolikosti. Ni države, ki bi jo lahko označili kot kulturno homogeno. Knjižnice so ključnega pomena za sožitje v večkultrnem okolju in za razvijanjemedkulturne kompetence. COBISS deluje v regiji, ki ima značilnosti izrazite večkulturnosti in igra aktivno vlogo pri vzpostavljanju medkulturnegadialoga. Izhajajoč iz načel vzajemnosti oz. recipročnosti, strpnosti in solidarnosti upošteva zgodovinski razvoj entitet, enakopravnost jezikov in pisav ter kolektivno vizijo o prihodnosti. Sledi tudi zamisli o konsolidaciji informacij, kot jo je pred desetletji zastavil UNESCO. Mreža COBISS.Net je učinkovita podpora izmenjavi bibliografskih informacij in predstavlja infrastrukturo medkulturnega dialoga.
Keywords: COBISS; COBISS.Net; informacije; knjižnice; kulturni odnosi; medkulturni dialog; medkulturni odnosi; multikulturnost