Granular matter transport in vertical pipes - Jaklič, Miha Tomaž (Acta chimica slovenica, 2016)
Gravitacijski transport granularnih snovi po vertikalnih cevnih povezavah je osnoven in hkrati ključen proces, ki se odvija pri procesiranju granularnih snovi. Proučevali smo tokovne strukture farmacevtskih praškov pri različnih pogojih izpusta vertikalne cevne povezave: zaprta cev, odprta cev in izpust brez cevi. Granularni tok smo opazovali na steklenem, prosojnem, laboratorijskem modelu vertikalne cevne povezave. Opisali smo tokovne strukture padajočih praškov, s slikovno analizo pa smo kvantificirali tokovne parametre (volumski pretok, pospeški, dilatacija) in jih korelirali z izmerjenimi lastnostmi praškov. Volumski pretok praškov v cevi z zaprtim dnom je za red velikosti manjši v primerjavi s pretokom v cevi z odprtim dnom. V cevi z zaprtim dnom se granularni tok pod vplivom izhajajočega zraka organizira v dva tokovna režima: počasen tok gostega nasutja praškov in hiter, redek tok praškov, dispergiranih v izhajajočem zraku. V cevi z odprtim dnom smo opazili hiter, gosti tok granularne snovi. Razlike med opisanimi tokovnimi režimi dveh pogojev izpusta so lahko osnova za segregacijo granularne snovi, kar lahko kritično vpliva na industrijske tehnološke procese.
Keywords: cevi; Farmacevtska tehnologija; granularni tok; kemijska procesna tehnika; pretok praškov; tokovni parametri; transportni procesi