Prizadevanja za usklajeno uporabo radijskega spektra na obmejnih območjih z Italijansko republiko - Turk, Marjan (Javna uprava, 2021)
Republika Slovenija se na obmejnih območjih z Italijansko republiko sooča z radijskimi motnjami, ki so posledica mednarodno neusklajene uporabe radijskega spektra v sosednji državi, ki izhaja iz 80. let 20. stoletja. Uradni organi Italijanske republike radijskim postajam enostransko dovoljujejo uporabo FM frekvenc, ki so bile z mednarodnimi sporazumi dodeljene Republiki Sloveniji. Problematiko rešujemo na bilateralni in multilateralni ravni na relaciji med Republiko Slovenijo, Italijansko republiko, Evropsko komisijo in Mednarodno telekomunikacijsko zvezo (ITU). Skladno s podanimi pridržki na pravila ITU smo nacionalno zakonodajo prilagodili z možnostjo ukrepanja za zaščito slovenskih interesov, če katera od sosednjih držav ne spoštuje svojih mednarodnih obveznosti, izhajajočih iz članstva v ITU. Republika Slovenija tako izvaja tehnične ukrepe močnejšega oddajanja radijskih signalov, s čimer je izboljšan sprejem radijskih programov na obmejnih območjih v pogojih radijskega motenja iz sosednje države. Interes po nemoteni uporabi radijskega spektra ščitimo s pravdanjem na domačih in italijanskih sodiščih. Možnost izboljšanja stanja FM dela radijskega spektra je v delnem prehodu na digitalno oddajanje radijskih programov po tehnologiji DAB+.
Keywords: FM frequency; international obligations; Italian Republic; Italija; ITU; mednarodno pravo; motnje; obmejna območja; radio; radio interference; radio spectrum; radiodifuzija; Slovenija