Umetna inteligenca in slovenščina - Bavec, Cene (Teorija in praksa, 2026)
Vzpon generativne umetne inteligence ne prinaša zgolj novega jezikovnega orodja, temveč odpira temeljna vprašanja o tem, kako ohraniti manjše jezike kot polnopravno sredstvo mišljenja, znanja in javnega delovanja. Za slovenščino ta preobrazba pomeni bodisi tveganje, ki vodi v funkcionalni umik, bodisi priložnost za dolgoročno stanovitnost. Članek se ne omejuje na statičen pregled trenutne tehnološke ponudbe, temveč prek analize sistemskih vzorcev jezikovne dinamike predstavlja strateški okvir, ki ostaja odporen na hitre spremembe operativnih okolij in uporabo posameznih orodij. Članek skozi optiko teorije sistemov osvetli razloge za fazne prehode, ki vodijo v opuščanje jezikov, ter analizira tri razvojne scenarije za Slovenijo.
Keywords: artificial intelligence; Avtonomija (filozofija); Jezik (jezikoslovje); jezikovna suverenost in vitalnost; linguistic sovereignty and vitality; Slovenian language; slovenščina; strategic scenarios; strateški scenariji; Suverenost; systems theory; teorija sistemov; umetna inteligenca