Nastanek kondenzacijskih sledi za letali - Fifnja, Manca (Matrika, 2020)
V članku je pojasnjeno fizikalno ozadje nastanka kondenzacijskih sledi za letali. V prvem delu članka je opisana zgodovina raziskovanja kondenzacijskih sledi in različne teorije za njihovo nastajanje, v nadaljevanju pa je podrobneje predstavljena Schmidt/Appleman teorija. V drugem delu članka so predstavljeni vplivi kondenzacijskih sledi na ozračje in vplivi različnih pogojev na nastanek kondenzacijskih sledi. Predstavljen je potencial za nastanek kondenzacijskih sledi, prekritost s kondenzacijskimi sledmi zaradi letalskega prometa, vpliv višine leta in vpliv pogonskega izkoristka letala. V zadnjem delu je na kratko opisano še ravnovesje med vplivom izpustov ogljikovega dioksida in kondenzacijskih sledi na ozračje.
Keywords: air traffic; atmosferska fizika; atmospheric physics; contrails; kondenzacijske sledi; letalski promet