Samocitiranost objav slovenskih raziskovalcev v podatkovnih zbirkah Web of Science in Scopus za obdobje 1996-2013 - Budimir, Gordana (Knjižnica, 2016)
Namen: V članku so prikazani rezultati raziskave, katere namen je primerjati samocitiranost objav slovenskih raziskovalcev v podatkovnih zbirkah Web of Science (WoS) in Scopus za različne definicije samocitatov in ugotoviti razlike in podobnosti med samocitiranostjo po metodologiji Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) in samocitiranostjo po drugih definicijah samocitatov. Metodologija/pristop: Raziskava je bila narejena za vse članke slovenskih raziskovalcev, registriranih v sistemu SICRIS, v podatkovnih zbirkah WoS in Scopus, ki so hkrati v sistemu COBISS in so objavljeni in citirani v obdobju 1996-2013. Definirane in preizkušene so tri vrste samocitatov, ki se med seboj razlikujejo po naboru avtorjev pri primerjanju članka in njegovega citata: skupni samocitati, avtorjevi samocitati in COBISS samocitati, ki se upoštevajo v metodologiji agencije ARRS. Podrobneje so analizirane kumulativne vrednosti za celotno obdobje objav in za posamezna leta citiranosti. Rezultati: Raziskava je pokazala, da bistvenih razlik med vzorci samocitiranja objav slovenskih raziskovalcev v podatkovnih zbirkah WoS in Scopus ni ter da je primerljivost samocitiranosti po metodologiji agencije ARRS s samocitiranostjo ob upoštevanju samo prvega avtorja dosti večja kot pa s samocitiranostjo ob upoštevanju vseh soavtorjev člankov. Omejitve raziskave: Raziskava je omejena na analize in primerjave samocitiranosti za izbrane vrste samocitatov na nacionalnem makro nivoju. Za podrobnejšo analizo samocitiranosti objav slovenskih avtorjev bi bilo treba raziskavo razširiti na nižje nivoje (npr. po posameznih znanstvenih vedah) ter na dodatne indikatorje (npr. samocitiranost glede na število avtorjev). Izvirnost/uporabnost raziskave: Posebnost raziskave je izbira in primerjava treh različnih algoritmov izračuna samocitatov na skoraj celotni slovenski znanstveni produkciji v obdobju 1996-2013. Ključne besede: samocitiranost, analiza citiranja, WoS, Scopus, COBISS, SICRIS
Keywords: samocitiranost; self-citations; analiza citiranja; citation analysis; WoS; Scopus; COBISS; COBISS.net; SICRIS; Web of Science