Irish nationalist and republican attitudes to the Good Friday Agreement - McGlinchey, Marisa (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2023)
Članek obravnava stališča irskih republikancev in nacionalistov do Velikonočnega sporazuma iz leta 1998. Raziskava temelji na kvalitativnih intervjujih, opravljenih med pripadniki vseh republikanskih in nacionalističnih strank med letoma 2009 in 2018, in prikazuje, kako so se stališča te zelene baze sčasoma spreminjala. Med intervjuvanci so tudi stranke, ki so sodelovale v pogajanjih o Sporazumu, med njimi SDLP kot ključni arhitekt sporazuma in Sinn Féin, ki si zanj pripisuje največ zaslug. Intervjuji so bili opravljeni tudi z disidentskimi irskimi republikanci, ki sporazuma nikoli niso sprejeli. Poseben poudarek je na odnosu nacionalistov in republikancev do oboroženih akcij za doseganje irske združitve. Članek preučuje stališča celotnega spektra irskih republikancev in nacionalistov glede morebitnega referenduma o združitvi, ki temelji na osrednjem načelu sporazuma (soglasje), ter glede zahtevanih 50 odstotkov plus en glas za irsko združitev.
Keywords: disidentski republikanci; IRA; nacionalisti; republikanci; SDLP; Severna Irska; Sinn Féin; Velikonočni sporazum