Qualitative indicators for measuring the performance development of selected cities - Mavrič, Jasmina (Naše gospodarstvo, 2014)
Ob spoznanju, da postajajo mesta generator gospodarskega napredka in vir rasti nacionalnega gospodarstva, se poraja potreba po prepoznavanju stopnje razvoja ter umeščanja mest, od katerih je odvisna priprava ustreznih strateških in razvojnih smernic. Primerjava mest po stopnji razvojne uspešnosti narekuje razvoj indikatorjev merjenja, reprezentativnih in primerljivih med posameznimi državami. Posledično se moramo v okviru proučevanja srednje velikih mest vprašati o uporabnosti metodologije in indikatorjev, ki jih na primerih velikih, globalnih mest največkrat uporabljajo mednarodno priznane institucije. Z oblikovanim naborom kvalitativnih kazalnikov ob uporabi računalniškega programa večkriterijskega odločanja (DEXi) želijo avtorji v prispevku primerjati uspešnost razvoja izbranih evropskih mest.
Keywords: mesta; urbanizacija; regionalna ekonomija; razvoj; uspešnost; merjenje; sustainable development; trajnostni razvoj