Genski inženiring lignina - Ulčnik, Ajda (Les (Ljubljana), 2010)
V razvitem svetu se čedalje bolj nagibamo k zmanjšanju rabe neobnovljivih materialov, ki jih nadomeščajo izdelki iz obnovljivih virov, kot je les. Les je okolju prijazen in obnovljiv material. Potreba po lesu in lesnih izdelkih se veča, zaradi česar se krčijo obsežna gozdna področja na svetu. Rešitev predstavljajo visoko produktivna transgena drevesa, ki na manjši ali enaki površini zemlje proizvedejo več lesa. Z biotehnološkimi postopki je mogoče izboljšati tudi lastnosti lesa. V članku je podan pregled razvoja biotehnologije dreves oziroma lastnosti transgenih dreves in njihovega lesa.
Keywords: biotechnology; biotehnologija; genski inženiring; drevesa; les; lignin