Tematizacija nasilja v izbrani sodobni slovenski kratki prozi - Bošnjak, Blanka (Slavistična revija, 2010)
Glede na prevladujočo vrsto prikazanega nasilja v izbranih primerih sodobne slovenske kratke proze obstajata dve veliki skupini kratkih pripovedi, ki tematizirajo: individualno nasilje (fizično in psihično nasilje ene ali več ali več oseb nad drugo in drugimi ter nasilje nad samim sabo v smislu samopoškodbe ali samomora) v prevladujoči intimistični paradigmi sodobne kratke proze; kolektivno nasilje neke skupnosti na individuumom, ki se kaže kot strukturno (sistemsko) nasilje različnih družbenih institucij nad posamezniki in skupnostjo, kamor sodi tidu ideološko oziroma transcedentalno nasilje.
Keywords: intimizem; kratka proza; literarne študije; nasilje; Slovene literature; slovenska književnost; sodobna književnost