Capnocytophaga canimorsus - neobičajna povzročiteljica septičnega šoka pri bolniku brez vranice - Gorišek Miksić, Nina (Medicinski razgledi, 2002)
Opisan je primer 28-letnega moškega brez vranice, ki je nenadoma zbolel z visoko vročino, bruhanjem, krči v trebuhu, purpuro in periferno cianozo. Ob sprejemu je bil v septičnem šoku z odpovedjo več organov. Bolnik je potrebovalintubacijo, umetno predihavanje in hemodinamsko podporo. V krvnih kulturah so po štirih dneh inkubacije porasli po Gramu negativni bacili, ki smo jih kasneje identificirali kot Capnocytophaga canimorsus. V nadaljevanju je opisana diferencialna diagnoza pri bolnikih brez vranice, ki nenadoma zbolijo s septičnim šokom. Poudarjen je pomen natančnih podatkov o dejavnikih iz okolja pri postavitvi pravilne diagnoze, vključno z možnimi stiki z domačimi živalmi.
Keywords: Splenektomija; Splenic Rupture; Splenectomy; Vranica, ruptura; Shock, Septic; Šok septični; Capnocytophaga; Odrasli; septični šok; Adult; diagnostika; infekcije; vranica