Introduction - Ross, Jonathan Maurice (Stridon, 2025)
V članku je predstavljen tematski fokus posebne številke, v kateri so zbrani prispevki, ki obravna-vajo makro in mezo ravni razvoja skupnostnega tolmačenja na evropskem obrobju v drugem in tretjem desetletju 21. stoletja. V tem času so se različne države, kot so Turčija, Poljska in Madžarska, soočile s povečanimi in nenadnimi tokovi prosilcev za mednarodno zaščito in drugih migrantov z vzhoda, juga in jugovzhoda, kar je povzročilo izzive brez primere na področju učinkovite komu-nikacije med uporabniki in izvajalci javnih storitev. Zaradi pomanjkljivosti obstoječe infrastruk-ture za skupnostno tolmačenje, pa tudi zaradi pomanjkanja tolmačev s potrebnimi kulturnimi in jezikovnimi kompetencami, so nacionalne in lokalne oblasti, mednarodne organizacije, nevladne organizacije in posamezni tolmači in upravni uslužbenci pogosto improvizirali in posegali po ad hoc rešitvah. V prispevku izpostavljamo, kako nekatere težave, ki so se pojavile na terenu in ki so obravnavane v prispevkih posebne številke (npr. vloga skupnostnega tolmača in status kulturnega mediatorja), niso nove, saj se že dolgo pojavljajo v literaturi o skupnostnem tolmačenju. Prav tako je prikazano, kako odziv nacionalnih in mednarodnih organov na t. i. begunsko krizo lahko raz-ložimo v okviru humanitarnega tolmačenja, pri razumevanju vedenja posameznih tolmačev pa se lahko opremo na naraščajočo množico raziskav o neprofesionalnem tolmačenju.
Keywords: community interpreting; humanitarian interpreting; humanitarno tolmačenje; interpreting policy; migracije; migration; neprofesionalno tolmačenje; non-professional interpreting; skupnostno tolmačenje; tolmaška politika