Do managers have enough quality information for decision-making - Kramberger, Tomaž (Organizacija (Kranj), 2007)
Sodobna kompleksnost managementa je povezana s sprejemanjem (bolj ali manj) pomembnih odločitev. Te so po- sledica velikega, mnogokrat (žal) neuporabnega števila informacij. Njihovo selekcioniranje - izbor samo tistih kakovostnih, tj. bistvenih za konkretno problematiko managerskega odločanje je velik problem. Pri tem lahko pomaga sistemski pristop oz. sistemsko razmišljanje. Vemo, da odločanje zgolj na intuiciji (pa naj bo ta še tako dobra), ni več dovolj, zlasti v času globalnega poslovanja. Zato mo- rajo imeti managerji še ustrezen kapital vednosti in znanja. Ta je sinergijska kompozicija tako prirojenih talentov, čustev, spo- sobnosti kot tudi pridobljenih znanj in izkušenj. DNT ta kapital vednosti in znanja postavlja v funkcijo managemeta odločanja, tj. za lažje in celovitejše obvladovanju informacij potrebnih za kakovostno, tj. učinkovito in uspešno razreševanje problemov. Pri tem managerjem omogoča, da zmorejo biti (bolj kot sicer) ustvarjalni, sodelovalni in interdisciplinarni. Pomeni, da znajo v procesih odločanja sinergijsko kombinirati teorijo in prakso, takšno, kot je npr. tematika našega članka. Kakovost, tj. celovitost managerskih odločitev ustvarja konkurenčne prednosti. To lahko tudi potrdimo na praktičnem primeru odločanja o preventivnih (varnostnih) ukrepih v zimskem času (posipavanje in pluženje cest). Slednje kaže velik pomen kakovostnih, tj. pravočasnih in dovolj celovitih informacij za kakovostno odločanje, ki nam jih daje predstavljeni model Kratkoročna napoved nastanka poledice.
Keywords: management; podjetja; polovni sistemi; odločanje; kvaliteta; informacije; informacijski sistemi