Šolske knjižnice v Kopru in knjižnice šol z italijanskim učnim jezikom na Obali - Šauperl, Alenka (Knjižnica, 1990)
Obiskali smo štirinajst knjižnic osnovnih in srednjih šol s slovenskim učnim jezikom v Kopru in šest knjižnic osnovnih in srednjih šol z italijanskim učnim jezikom v Kopru, Izoli in Piranu. Povsod je organizirana šolska knjižnica, vendar ne kot šolski informacijski center. Zaradi primernega kadra je v slovenskih šolskih knjižnicah strokovno delo na dobri ravni. To je bilo mogoče doseči predvsem zaradi medsebojne pomoči knjižničarjev v aktivu. V italijanskih šolskih knjižnicah je stanje slabše: zaradi neustreznega kadra sobile knjižnice vodene nestrokovno. Največja težava je pomanjkanje sredstev za šolske knjižnice, zaradi česar je nakup skromen, prostori pretesni in oprema neustrezna. Pravi vzrok vseh težav je nejasni status šolske knjižnice v izobraževalnem sistemu
Keywords: šolske knjižnice; Koper; osnovne šole; srednje šole; narodne manjšine