Pots and lipids - Ogrinc, Nives (Documenta Praehistorica, 2012)
Analizirali smo ostanke keramičnih posod z Maharskega prekopa, da bi dobili dodatne informacije o uporabi keramičnih posod in zgodnji živinoreji. Lipide, ekstrahirane iz ostankov keramičnih posod, smo analizirali s pomočjo plinske kromatografije (GC), plinske kromatografije sklopljene z masno spektrometrijo (GC-MS), plinske kromatografije sklopljene z masnim spektrometrom za analizo stabilnih izotopov lahkih elementov preko sežigne enote (GC-C-IRMS) in masnim spektrometrom z analizatorjem na čas preleta ionov (TOF) z elektrosprej ionizacijo (ESI Q-TOF MS in ESI Q-TOF MS/MS). Karbonizirani ostanki na posodahso AMS radiokarbonsko datirani. Rezultati kaŽejo, da so nekatere posode uporabljali za kuhanje mesa prežvekovalcev. V drugih posodah zasledimo ostanke kuhanja mešanega mesa prežvekovalcev in neprežvekovalcev ali ostanke kuhanja mešanice rastlinske in živalske hrane. Nekatere posode pa so bile uporabljene za predelavo mleka.
Keywords: analiza; arheloške najdbe; bakrena doba; ceramic; food; keramika; Ljubljana; Ljubljana Marshes; Ljubljansko barje; posodje; prehrana