Skriti prostori vsakdanjega življenja - Bernik, Ivan (Družboslovne razprave, 1998)
Prvi del prispevka predstavlja raziskovalne podatke, ki zadevajo zadovoljstvo ljubljanske mladine s spolnim življenjem. Podatki so primerjani z ekvivalentnimi podatki iz Avstrije in Nemčije. V drugem delu prispevka je razmerje med družbenim statusom respondentov (le-ta je merjen kot izobrazbeni status njihovih staršev) in njihovo religioznostjo povezano z zadovoljstvom z njihovim prvim in zadnjim spolnim odnosom. Analiza relevantnih podatkov ne razkriva nobenih signifikantnih povezav med temi spremenljivkami. Vendar pa obstajajo signifikantne povezave med relativno močjo spolnih partnerjev in njihovim zadovoljstvom. Respondenti, ki trdijo, da je bil njihov spolni odnos načrtovan, in da so imeli oni in njihovi partnerji enak vpliv na proces načrtovanja spolnega odnosa, so bolj zadovoljni s svojim spolnim življenjem. Na osnovi teh odkritij temelji ugotovitev, da zadovoljstva, ki izhaja iz spolnega odnosa, ne določajo strukturni dejavniki, pač pa mikro kontekst v katerem je bila odločitev o spolnem odnosu dogovorjena in udejanjena.
Keywords: social psychology; socialna psihologija; spolnost; sexual intercourse; mladina; Ljubljana