Kratek pregled stereotaktičnih radiokirurških tehnik - Velnar, Tomaž (Medicinski razgledi, 2010)
Poleg nevrokirurških tehnik se radioterapija že dolgo uporablja za zdravljenje malignih in benignih znotrajlobanjskih tumorjev ter drugih znotrajlobanjskih sprememb. Znotrajlobanjske tumorje obsevamo na tri načine: s frakcionirano radioterapijo, stereotaktično radioterapijo in stereotaktično radiokirurgijo, slednje najpogosteje z uporabo gama noža ali posebej prirejenega linearnega pospeševalnika. Radiokirurgija se vse bolj uporablja tudi v kombinaciji s sistemsko terapijo pri zdravljenju zasevkov.
Keywords: Brain Neoplasms; Možgani, novotvorbe; Radioterapija; Radiotherapy; Stereotaktične metode; Stereotaxic Techniques; Neurosurgical Procedures; Nevrokirurški postopki; Radiokirurgija; Radiosurgery; onkologija; diagnostika; therapy; zdravljenje; gama nož; linearni pospeševalnik