An improved model of convoluted air springs and simulation of an air spring vibration isolation system under the ambient vibration - Bai, Ligang (Strojniški vestnik, 2026)
V članku je predstavljen nov analitični model z dvojno krožno krivuljo za analizo statičnih značilnosti valovitih zračnih vzmeti (CAS). Model predpostavlja, da je profil meha sestavljen iz dveh krožnih lokov z različnima polmeroma ukrivljenosti ter upošteva vpliv raztezne deformacije meha. Na osnovi tega modela je predlagana hibridna analiza, ki uporablja geometrijski analitični pristop kot nadomestilo za računsko zahtevno statično analizo interakcije med tekočino in strukturo (FSI). Z uporabo geometrijskih parametrov in notranjega tlaka v stanju obremenjenega ravnovesja določenih s predlaganim geometrijskim modelom, je bil v programu Fluent vzpostavljen FSI-simulacijski model za nadaljnjo analizo statičnih in dinamičnih značilnosti. Ustreznost modela in predlagane analitične metode je bila potrjena z eksperimentalnimi preizkusi statičnih in dinamičnih lastnosti izbrane zračne vzmeti. Nadalje je bila hibridna metoda uporabljena za analizo dinamičnega odziva sistema za izolacijo vibracij z zračno vzmetjo. Primerjava z rezultati tradicionalne celovite FSI-simulacije je pokazala, da predlagana metoda izboljša povprečno računsko učinkovitost za približno 10,8 %, ob hkratnem ohranjanju natančnosti izračunov.
Keywords: convoluted air springs; dinamične lastnosti; dynamic characteristics; hibridna metoda analize; hybrid analysis method; static characteristics; statične lastnosti; valovite zračne vzmeti