UDK in prosti pristop (Knjižnica, 1989)
Če hočemo narediti splošnoizobraževalne knjižnice bolj dostopne, pregledne, moramo na prvo mesto postaviti bralca, njegovo znanje in zahteve. Zato mora UDK postavitev dobiti sekundarno vlogo. S tem ne mislim, da je potrebno UDK zavreči. Idealno bi bilo, da bi na polici bralec imel še priročen UDK katalog, ki bi mu odgovoril, kaj na tej polici ni, bi pa lahko bilo in kje je. Postavitev knjig mora biti geselska, ne pa le transformacija UDK gesla. Takšna postavitev ne bi bila tako razdrobljena in s tem bi postala bolj dostopna in pregledna, seveda če bi bila pospremljena z vidnimi napisi in drugimi tehničnimi možnostmi, ki bi povečale preglednost in dostopnost
Keywords: splošnoizobraževalne knjižnice; Slovenia; Slovenija; prosti pristop